Tilbagetrækning af planteværnsmidler

Publiceret: 08.07.2025

Kartofler

Miljøstyrelsen har tilbagetrukket godkendelserne for 23 produkter, som man mener, nedbrydes til at danne TFA. Tilbagetrækningen sker på baggrund af en kort partshøring, hvor firmaerne bag produkterne er blevet bedt om at fremlægge data om aktivstoffernes nedbrydning. Det har været en frustrerende proces for godkendelsesindehaverne, da det nationale datakrav er kommet inden man fra EFSAs side, har afsluttet arbejdet med at fastlægge nye retningslinjer for nedbrydningsstudierne. Firmaerne har derfor ikke reelt haft mulighed for at generere nye datapakker, som opfylder kravene. Vi havde gerne set, at man fra dansk side havde samarbejdet i EU, om en harmoniseret proces for at afklare TFA-dannelse fra aktivstofferne – en tilgang man i øvrigt ser i andre medlemslande som Tyskland og Holland, hvor EFSAs arbejde afventes.

TFA tilhører den kemiske gruppe PFAS ifølge OECDs definition. TFA har mange kilder og vi bidrager alle til den TFA-forurening, vi ser i miljøet i dag. TFA kan blandt andet stamme fra kølemidler anvendt i klimaanlæg, køleanlæg, medicinsk affald og spraydåser, hvorfor der også ses stigende koncentrationer af TFA i vores nedbør, som altså ikke stammer fra landbrugets pesticidanvendelse. Mængden af TFA målt i nedbør i Danmark varierer fra 0,1 µg/l til 4 µg/l og er derfor ofte langt over den kravværdi på 0,1 µg/l, som er sat for pesticider og deres nedbrydningsprodukter, men dog samtidig under den nationalt fastsatte sundhedsmæssige grænseværdi i drikkevand på 9 µg/l.

I de seneste år er der kommet ny viden om TFA og stoffets egenskaber, og som producenter af pesticider har medlemmerne af CropLife Danmark været blandt de primære drivkræfter for at fremlægge ny viden på EU-niveau. I den forbindelse er det vigtigt at pointere, at vi som branche bakker fuldt op om vurderingsprincipperne i pesticidforordningen. Det er en streng lovgivning, som sikrer, at godkendte pesticider lever op til alle krav om ikke at skade mennesker og miljø. Den beskyttelse pesticidforordningen sikrer, glemmes desværre tit i den offentlige debat om pesticider.

Vores medlemmer arbejder fortsat på at bringe nye løsninger til landbruget. Vi må dog desværre konstatere, at den store stigning i gebyrerne hos Miljøstyrelsen fra 1. juli samt den betydelige forsinkelse i sagsbehandlingen udgør et markant benspænd for ansøgninger til nye produkter til det danske marked. Vi opfordrer til et øget politisk fokus på at sikre landbruget adgang til de løsninger, de har brug for til planteproduktionen – herunder nye konventionelle og biologiske produkter samt afgrøder udviklet med nye genteknologier.

Velkommen

Log ind med din email