Stigende interesse for biologiske teknologier i dansk landbrug

Publiceret: 17.03.2025

Bestyrelse 2025

Biologiske teknologier og praktisk anvendelse i landbruget var omdrejningspunkter på CropLife Danmarks generalforsamling 17. marts. Genvalgte bestyrelsesformand Robert Racz (BASF) berettede, at branchen har oplevet en stigning i omsætningen af biologiske pesticider på hele 64 %, hvilket vidner om stigende interesse fra landbruget for at prioritere klima og miljø. For at øge tillid og transparens til det nye forretningsområde, biostimulanter, har foreningens medlemmer besluttet et adfærdskodeks for produkter i denne kategori og samarbejder med landbrug og myndigheder for at sikre dokumenteret effekt for alle biologiske teknologier.   

Pesticider udvundet på fx bakterier er blandt branchens store fokusområder, da biologiske midler bidrager til stabile udbytter med respekt for miljøet. Dansk landbrug har stigende interesse i at anvende biologiske teknologier, og kan med branchens investering og et skærpet politisk fokus forhåbentlig få udsigt til flere valgmuligheder. Dette kan forstærkes, hvis producenterne samarbejder med lokale eksperter for at øge viden om, hvordan midlerne virker under danske dyrkningsforhold. 

”I regi af vores europæiske brancheforening CropLife Europe har vi forpligtet os til inden 2030 at nå en samlet investering i innovation indenfor biologiske teknologier på 30 mia. kr. Status er, at 60 % af målet nu er op-fyldt, da branchen samlet har investeret 18 mia. kr. i årene 2015-2023. Vores stigende omsætning i Danmark er et af resultaterne af denne udvikling, da flere biologiske midler nu er tilgængelige for danske landmænd og flere er på vej også til større afgrøder, ” siger Robert Racz, Head of Agricultural Solutions, BASF og bestyrelsesformand, CropLife Danmark. 

Sparring mellem industri og forskning fremmer praktisk anvendelse 

Med et bredere udvalg af biologiske redskaber i værktøjskassen har danske landmænd flere muligheder for bæredygtige supplementer, der kan bidrage til at øge fødevareproduktionen. Styrket fokus på nationalt samarbejde mellem producenter og forskning kan sætte yderligere skub i den praktiske anvendelse af biologiske teknologier, da national viden om dyrkningsforhold er afgørende for resultaterne. 

”Det er vigtigt, at vores produkter og teknologier har dokumenteret effekt. Derfor samarbejder vi med landbruget og myndighederne omkring data og forsøg for at øge den praktiske anvendelse af nye teknologier og sikre det faglige fundament. Vores adfærdskodeks for biostimulanter foreskriver bl.a. at foreningens produkter er understøttet af forsøg udført under klimatiske forhold sammenlignelige med dansk forhold.  Vi håber hermed, at det kan øge tilliden til de biostimulanter, som vores medlemmer bringer på det danske marked og inspirere øvrige producenter af biostimulanter, der kan tilskrive sig vores adfærdskodeks, til at søge medlemskab i foreningen” siger Robert Racz, BASF, bestyrelsesformand for CropLife Danmark.

Biologiske løsninger kan styrke europæisk konkurrenceevne  

Inden 2025 er omme, vil EU-Kommissionen fremlægge sin definition af biologiske pesticider, give mulighed for 
hurtigere godkendelser af nye produkter ved at ændre pesticidforordningen samt give flere ressourcer til den Europæiske Fødevaresikkerhedsauthoritet, EFSA, som udfører risikovurderingerne af de nye løsninger. Dette skærpede fokus på biologiske teknologier som vigtige bidrag i fødevareproduktionen kan give landbruget flere produkter at vælge imellem – også i Danmark, hvilket CropLife Danmark i høj grad bakker op om. 

Læs CropLife Danmarks Årsberetning 2024.

Velkommen

Log ind med din email