Medlemmerne af CropLife Danmark udvikler og markedsfører pesticider i Danmark. Alle produkter lever op til alle gældende datakrav under EUs Pesticidforordning om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler (1107/2009) samt vurderingsrammerne i Danmark og Nordzonen. Her foreskrives, at aktivstoffer godkendes i EU-regi og at produkter efterfølgende godkendes nationalt i medlemslandene.
I Danmark er der 10 aktivstoffer, som indgår i godkendte pesticidprodukter og falder under OECDs definition af PFAS grundet deres kemiske strukturer. GEUS har gennemført et studie (TriFluPest), som omfatter 7 aktivstoffer og deres eventuelle nedbrydning til TFA, hvortil vores medlemmer har bidraget med understøttende data og viden. 2 ud af de 7 aktivstoffer er ikke længere godkendt i Danmark og studiet konkluderer, at de 5 resterende stoffer nedbrydes til små mængder TFA. Producenterne af visse aktivstoffer er nu blevet partshørt i Danmark med mulighed for at fremlægge yderligere data om aktivstoffernes nedbrydning.
”Den Europæiske Fødevaresikkerhedsauthoritet, EFSA, foretager i øjeblikket vurdering af TFAs toksikologiske grænseværdi og Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, overvejer en ny klassificering af TFA. Godkendelsesforordningens princip er, at aktivstoffer vurderes på EU-niveau. Danmark burde derfor ikke stille nationale, supplerende datakrav inden vurderingerne fra EU er på plads,” siger Tanja Andersen, direktør, CropLife Danmark.
Ingen sundhedsmæssig risiko ved regelret anvendelse af undersøgte pesticider
TFA er det mindste stof i den kemiske stofgruppe perfluorcarboxylsyrer (PFCA) og tilhører dermed den kemiske gruppe PFAS ifølge OECDs definition. TFA har mange kilder og kan blandt andet stamme fra gasser brugt i aircondition, hvorfor der også ses stigende koncentrationer af TFA i vores nedbør. I de seneste år er der kommet ny viden om TFA og stoffets egenskaber, og som producenter af aktivstoffer har medlemmerne af CropLife Danmark været blandt de primære drivkræfter for at fremlægge ny viden på EU-niveau.
GEUS’ rapport viste, at nogle pesticider kan nedbrydes til TFA, men at der er forskel på, hvor meget TFA der dannes afhængigt af aktivstoffet, anvendelsen og jordtypen. Projektet bekræftede desuden, at der ikke er sundhedsmæssig risiko ved regelret anvendelse af de undersøgte pesticider. I rapportens konklusion lægges der op til, at der er behov for yderligere viden og forskning på området, og det er vi som branche fuldt engageret i.
Pesticidforordningen tager allerede hensyn til den nye viden på området, og som en del af pesticiders vedtagne fornyelsesproces på EU-niveau, er det nu normal proces, at nye nedbrydningsstudier præsenteres for at belyse, om aktivstoffet kan danne TFA og i hvor stor en mængde. Nedbrydningsstudierne er komplekse og tidskrævende, og kræver i nogle tilfælde udvikling af nye metoder, hvilket kan tage 12-18 måneder. Det er branchens forventning, at en del aktivstoffer ikke vil opnå fornyet godkendelse i denne EU-proces, men processen er fair og transparent og har vores fulde støtte.
”Vores medlemmer genererer og leverer gerne yderlige data for at belyse sikker anvendelse af godkendte produkter under Pesticidforordningen; men det må være rimeligt at forvente, at der gives en realistisk tidsfrist og hermed reel mulighed for at bidrage med data, når der stilles nye datakrav som følge af national tolkning af eksisterende EU-krav.” afslutter Tanja Andersen.
Fluorforbindelser anvendes i pesticider for bl.a. at øge produkternes effektivitet overfor skadevoldere, og som i andre industrier, har vores medlemmer stort fokus på, at produkterne kan anvendes med respekt for mennesker og miljø samtidig med at de udvikler alternativer, hvor det er muligt. For at kunne fortsætte landbrugsproduktionen i Danmark er der behov for, at udfasningen af pesticider ikke sker hurtigere end nye alternativer er tilgængelige i overensstemmelse med EU-Kommissionens vision for landbrug og fødevarer. Som branche arbejder vi fortsat på at bringe nye løsninger til landbruget, og vi ser frem mod at nogle af de regulatoriske barrierer for biologiske midler og afgrøder udviklet med nye genteknologier kan løftes i EU.